2013. október 24., csütörtök

Apróbetűs megjegyzések

a liberalizmus reklámplakátján

Nos, elöljáróban elnézést kérek a téma látszólagos ide-nem-illőségéérts némi magyarázattal szeretnék szolgálni, hogy mégis miért ide kerül ez a gondolatmenet, s nem egy másik, kötetlenebb blogra. (lesz egy levelesblogom, juhúú.)
Az összekötő téma természetesen az öltözködés, s a hónap aktuális eseményeiről kialakult vita jutott el idáig, hogy nem csupán öltözködési elvekre, de az egyén szabadságának kérdésére vetítette az egész történetet.
A kérdés jogos és aktuális voltát nem firtatom - különben nem írnék most róla.

Tehát, a kérdés: Szabad-e korlátozni az egyén szabadságát?
Mielőtt kedves liberális barátaink - vagy csupán humánus érzületű társaink - zsigerből rávágnák, hogy NEM, álljunk meg egy kicsit, néhány viszontkérdés erejéig.

- Mire irányuló szabadságot?
Igen, tudjuk, "hát mindenre!". De... egész pontosan mire is? Meddig tart ez a szabadság?  Ja, hogy pont attól szabadság, hogy bármeddig? No, igen, de mi van, ha az enyémet zavarja? Az esetben az emberek egymástól való teljes elszigetelése lenne a szabadság záloga? De hát a szigetelés az valamit lefog...
Miben vagyok szabad, és miben nem? Felülírhatom-e saját testem törvényeit? És másokét?  Nem utolsó sorban, szabadság-e a lázadás látszatának kényszere? 

- Ki az az egyén?
Kinek a szabadságáról van szó? Ha két szabadság ütközik, kié az előrébbvaló? Mindenképpen a gyengébbé legyen, mert másképp az erősebb érvényesítené a sajátját? De a szabadság akkor nem valami természetből eredeztetett valami?
Csak az számít egyéninek, amiért sokan kiállnak? Csak az számít egyéninek, amit rajtam kívül nem csinál senki?
Szabad olyat csinálni, amit más is akar? Szabad olyat csinálni, amit senki más nem akar?
Ha egy másik egyén szabadságát akarom látatlanban tiszteletben tartani, ahhoz igazodjak, ami természetének javát szolgálja, vagy ahhoz, amivel fölülkerekedhet ezen? Nem utolsó sorban, ha embertársam legtöbb mindentől való függetlenségét és szabadságát segítem bármi gesztusommal, nem vágom el az önmegvalósításához esetlegesen elérhető segítséget? 

- Mit jelent "korlátozni"?
Meddig az addig? Meddig van az én, meddig a te? Mit kezdjek a természetes korlátokkal? Mit kezdjünk azokkal a korlátokkal, amelyek egyeseket megtartanak, másokat zavarnak? Van-e olyan szabály, olyan törvény, amely egy egész közösségre kiterjedő voltával elveszti érvényességét? Van-e olyan szabály, olyan törvény, amely egy egész közösségre kiterjedő voltával válik csak megvalósíthatóvá?
Létezik-e, létezhet-e olyan világ, ahol nincsenek szabályok? Létezhet-e olyan világ, ahol nem fognak kialakulni semmiféle szabályok, s anélkül marad fent?


- Nem utolsó sorban: Szabad-e korlátozni az egyén szabadságát?