2013. június 30., vasárnap

Királynővé lenni

Ha király-tükrök vannak, kell, hogy legyenek királynő-tükrök is. Mivel a király alapvetően nős ember, szüksége van egy királynőre. És komoly szüksége van rá - s pont azért, mert nő. Tehát, semmiképpen sem egy másik királyra van szüksége. Szüksége van persze hadvezérekre és lovagokra is, de a királynőre azért van szükség, hogy királynő legyen, nem azért, hogy hadvezérként vagy lovagként legyen mellette.
A sakkban a királynő figurája más néven: vezér. Ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy egy nőnek hadvezérnek kell lennie. De nekem azt juttatja eszembe mindig, hogy a királynő tud a legtöbbet tenni a királyért, neki van a legnagyobb mozgástere.
(Mária szava jut az eszembe, mikor a kánai mennyegzőn a szolgákhoz fordult: “Tegyétek, amit mond” - mi más ez, ha nem a leghűségesebb vezér parancsa?)
A királynőnek éppen olyan kiváló vezetőnek kell lennie, mint a királynak - hogy érthesse, segíthesse munkáját, sőt, hogy szükséghelyzetben akár ideiglenesen át is vehesse azt.
A régi családmodell is valahogy így működött: a férfi naponta elment “vadászni”, csatázni - s olyan asszonyt kellett választani, aki addig is mindent rendben tudott tartani, míg hazaért. Persze, mikor a második világháború idején MINDEN férfi elment háborúzni, cserébe a háború házhoz jött, s a nőknek egyszerre kellett vadászni, háborúzni, és a családi “országot” egyben tartani, na, az annyira nem volt jó, hogy a mainapig ezt nyögjük.
Persze, noha a királynőnek képesnek kell lennie arra, hogy vészhelyzetben átvegye a király békebeli feladatkörét, alapvetően mégsem ő látja el ezeket a feladatokat. Nem, nem azért, mert nem képes rá - hiszen vészhelyzetben képes rá. Azért, mert nem erre való. Ha a királynő kormányozná az országot, az olyan lenne, mintha például varrás helyett biztosítótűk tartanák a ruhádat. A biztostű megtartja a hirtelen szakadást, vagy gyorsan összefoghatod vele a túl bő szoknyát, akármit - de alapvetően nem arra való, csak szükség esetén el tudja látni ezeket a funkciókat is. (Azonban, aki ezek alapján a biztostűt haszontalan jószágnak minősítené, az húzzon be gumit varrótűvel... Szerintem is megbeszéltük.)
Így a nőnek is megvan a maga igen fontos feladata a társadalomban, aminek fontosságát jó lenne belátni a hölgyeknek is. És jó lenne nőnek lenni. 
Királynőnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése